Gemeente Hilversum krijgt een Duurzaamheidscentrum

Stichting Hilversum100, energiecoöperaties HilverZon en HET en Stichting Omgevingseducatie hebben hun krachten gebundeld om een Duurzaamheidscentrum te realiseren in Hilversum. 

Om inwoners te helpen stappen te zetten richting een duurzaam leven, wordt de kennis en expertise van deze partijen samengebracht onder één dak. Dat maakt het makkelijker voor inwoners om antwoord te krijgen op vragen die zij hebben over het verduurzamen van hun woning of het vergroenen van hun leefomgeving. De gemeente Hilversum is enthousiast over de plannen en heeft een subsidie verleend voor de eerste anderhalf jaar, waardoor de initiatiefnemers van start kunnen. 

“We zijn ontzettend blij dat we met steun van de gemeente binnenkort onze deuren kunnen openen om zo samen met de inwoners van Hilversum te werken aan een groener en leefbaarder Hilversum”, aldus Ynske Betlem, voorzitter van Stichting Hilversum100. 

Behoefte aan een Duurzaamheidscentrum is groot

Er is grote behoefte onder Hilversummers aan betrouwbare informatie en advies op maat over verduurzaming, blijkt uit een onderzoek dat in oktober 2023 uitgevoerd is onder inwoners van Hilversum. Tweederde van de respondenten mist dit soort informatie als zij aan de slag willen met duurzaamheid en zetten hierdoor geen concrete stappen. Dat is jammer, want er is zoveel kennis aanwezig in Hilversum. Juist bij inwoners zelf,” aldus Luc Pieters van HilverZon. “Door met vier verschillende partijen één fysieke plek te openen waar mensen zo binnen kunnen lopen met hun vragen, willen we het makkelijker maken om aan de slag te gaan met het verduurzamen van je woning, groener leven of duurzame mobiliteit,” vult Simon Klaasen van energiecoöperatie HET aan. 

Naast een showroom waar bezoekers diverse materialen kunnen zien – zoals isolatiemogelijkheden, en zonnepanelen, maar ook informatie over tegelwippen en moestuinen- zijn er inloopspreekuren en worden er themabijeenkomsten georganiseerd. Ook zal er een expositie komen voor jongeren en kunnen klassen uit het basis- en voortgezet onderwijs aan de slag met duurzame onderwerpen. Het duurzaamheidscentrum krijgt ook een eigen website. 

Bart Heller, wethouder energie: “De gemeente juicht dit initiatief toe. Het centrum is een mooie aanvulling op het huidige aanbod om mensen goed van informatie te voorzien. Alle informatie over duurzame onderwerpen onder één dak zodat inwoners voor al hun vragen op één plek terecht kunnen. Daarnaast is het goed voor de kruisbestuiving”.

Locatie gevonden

De initiatiefnemers kunnen niet wachten om hun intrek te nemen bij tijdelijke broedplaats VONK op de Larenseweg 30. Maar voor het zover is, moet er nog best veel gebeuren. Zo is het Duurzaamheidscentrum nog op zoek naar vrijwilligers die als host en voorlichter aan de slag willen in het centrum. Aanmelden hiervoor kan via Info@dchilversum.nl. De verwachting is dat het Duurzaamheidscentrum nog voor de zomer open gaat.

Door: Rianne Willemsen via Hilversum100