Over Vonk


Hilversum Oost heeft er een leuke plek bij: Vonk in de Wijk. De oude Philipswinkel stond al jaren leeg en heeft een mooie nieuwe bestemming gekregen als duurzame broedplaats waar je welkom bent om te komen flexwerken, een ruimte te huren, training of workshop te geven of gewoon te komen buurten. Op het buitenterrein wordt nu in 4 tiny houses gewoond. We mogen dit slooppand en het buitenterrein gebruiken tot voorjaar 2023.

Bij ons ontmoet je duurzaamheid en een huis vol verhalen...

We hopen dat de VONK overslaat!

Meer over Vonk in de Wijk

Vonk is ontstaan uit de behoefte om een leegstaand pand met omliggend terrein nieuw leven in te blazen. Bij Vonk bieden we ruimte aan initiatieven die een bijdrage leveren aan een gezonde, duurzame, groene en levendige buurt en doen dat graag met jou.

In de keuken van Vonk wordt bijvoorbeeld alleen gewerkt met plantaardige producten. Van die vegans verrassen je elke keer weer met heerlijk gemaakte eigen gerechten en producten. Regeneration Design maakt mooie tafellampen van drankkarton afval en van natuurlijke reststromen zoals plantenafval en grasmaaisel. In Atelier APRIL staat klei centraal. Van dit (aardse!) materiaal worden schalen, kommen en kannen handgemaakt. Ook de glazuren bestaan louter uit natuurlijke grondstoffen. De Dutch Hemp Store heeft allerlei producten zoals superfoods en verzorgingsproducten op basis van hennep, het meest duurzame gewas, en ze kunnen je uitgebreid vertellen waarom!

Blue Loop Originals tovert textiel afval om tot smaakvolle nieuwe items en zorgt daarmee dat er minder verbrand wordt of op een vuilnisbelt belandt. In Het Clubhuis worden mooie en bruikbare voorwerpen gemaakt, genaaid, geplakt, geknipt, en gezaagd met gebruik van natuurlijke materialen. Bij hen kun je dit zelf leren door mee te doen aan de workshops.
De tiny houses zijn ook een bezoekje waard, de bewoners vertellen je graag over hun motivatie en beleving van het klein wonen met minder! Rondom het gebouw hebben we inmiddels veel nieuwe planten en boompjes geplant, met bijdragen van Wolverlei en de Costerustuin. Daarnaast hebben we moestuinbakken om te adopteren voor mensen uit de buurt. Onze flexwerkplekken en kantoorruimtes bieden gelegenheid om in een inspirerende omgeving te werken.

Krijg je zin om mee te doen mail je idee of vraag naar hallo@VONKindewijk.nl


 
 

Nieuwsgierig? Je kunt een afspraak maken om eens te komen kijken. Wil je winkelen bij Van die vegans of de Dutch Hempstore? Kijk voor hun openingstijden bij “wie zijn wij“.

     

Activiteiten

zaterdag 24 april: gratis plantje ophalen voor zaaidag

Kom een gratis plantje ophalen op 24 april!

Lees meer

Nieuws

Pitch kraakdecrisis

Waar alles nu op afstand is, is VONK in de wijk dichtbij VONK slaat de brug tussen duurzaam wonen, werken en leven en al zijn gebruikers 6 Tiny houses, 1 woonhuis en een duurzame broedplaats, tevens SDG huis op 1 terrein, die samen een circulaire gemeenschap vormen met een lokale af- en aanvoer, de lokale keten zodat we in geen enkele crisis meer kunnen omvallen. Wij bouwen aan de nieuwe duurzame samenleving in de breedste zin van het woord. Ik kan niet kiezen waar we de grootste winst gaan maken want dit initiatief is gebaseerd op een deeleconomie, wat het zeker wel oplevert zijn duurzame kruisbestuivingen, innovaties en CO2 reductie waarmee we gaan VONKen en versnellen. We inspireren en informeren en dragen zorg voor elkaar en onze buren, van pannetje soep tot hulp in de tuin, eenzame ouderen en spelende kinderen dat kan allemaal bij VONK Bouwen doen we met gerecycled en gejut materiaal en vergroenen met stekjes uit de botanische tuin. Samen maken we ons leven mooi. Dit verhaal begon met PLUpetit het tiny house dat groot wil zijn in het verkleinen van ieders footprint. In samenwerking met de woningcoöperatie DudokWonen en stichting LOLA, maatschappelijk leegstand beheer, nemen wij de kans om een tiny community neer te zetten met ook nog een tiny footprint. De broedplaats is zelfvoorzienend. Mensen die hier warm voor lopen hoeven we niet te zoeken ze melden zichzelf nu al. De gemeente Hilversum en DudokWonen zijn onze partners die ervaring willen opdoen met deze vorm van samenleven in een tiny community. Het enige punt waarop wij niet lokaal willen blijven is dat wij voor andere gemeenten aanstekelijk willen zijn, nu een prototype, maar straks bouwen we samen om te VONKen in heel NL

Lees meer

interview Behind the Scenes

Marileen Fabels is eigenaresse van PLUpetit, een platform voor duurzaam wonen en leven in een tiny house én kwartiermaker van VONK in de Wijk. Een nieuw broedplaats waar duurzaam wonen en leven centraal staan, gevestigd op het terrein van de oude Philipswinkel aan de Larenseweg 139. “Deze plek gaan wij de komende 3 jaar omtoveren tot een dorp van tiny houses waar samenwerken en samenleven centraal staan. Op een duurzame en circulaire manier!”

Lees meer

30 dagen gezonder

Voor Vonk in de wijk betekent duurzaam ook gezond. Daarom haken we graag aan bij 30 dagen gezonder (https://www.30dagengezonder.nl/). Vanuit Vonk organiseren we een aantal activiteiten, zowel digitaal als live, op gezette tijden of om op een moment te doen dat jou uitkomt.

Lees meer