Nieuwsbrief Vonk - mei 2021

Nieuwsbrief Vonk - mei 2021

Nieuwsbrief #2 Vonk in de wijk

 

Goedendag,

 

welkom bij de tweede nieuwsbrief van Vonk in de wijk. Ondanks de beperkende maatregelen hebben we de afgelopen tijd toch eea kunnen organiseren, daar zullen we in deze nieuwsbrief over vertellen. Ook staan er weer een aantal leuke dingen op stapel. We hopen natuurlijk dat dit alleen maar meer gaat worden, liefst samen met jou!

 

Plantjesactie 1221

In samenwerking met de werkgroep De Groene loper en de gemeente werden op 24 april 150 gratis plantjes uitgedeeld aan bewoners van postcodegebied 1221. Deze inheemse planten werden beschikbaar gesteld door de gemeente om dit meest versteende deel van Hilversum een stukje groener te maken. De actie leverde leuke gesprekken op met buurtbewoners, waaruit bleek dat ook zij graag hun buurt willen vergroenen. Op dit kaartje zie je waar de plantjes, hopelijk voor altijd, mogen wortelen.

 

Achter het net gevist? Je kunt de inheemse planten zelf kopen bij Martin Stevens van Kas&Co. Op Kromme Rade 5, vlak bij de Intratuin, kan je zelf de plantjes pakken en betalen met een overschrijving. Handig toch?

 

Aanpakkers gezocht voor kleine groene initiatieven

Woon je in de buurt, én heb je hart voor groen? Best een grote kans, als je je hebt geabonneerd op onze nieuwsbrief. ;)

Misschien heb je dan ook zin om aan te haken bij de werkgroep De Groene loper,(http://www.groeneloper1221.nl/) die dus onder andere die leuke plantjesactie organiseerde.

 

Onze Marileen is niet alleen kwartiermaker bij Vonk, maar ook werkgroeplid:

De Groene Loper is een bewonersinitiatief dat ontstaan is uit de behoefte aan meer

groen om de hoek. We wonen natuurlijk prachtig in het Groene Hart maar groen

om de hoek is schaars. Voor ouderen en kleine kinderen en iedereen die slecht

ter been is, is het fijn als er ook dichtbij even in het groen gewandeld of gespeeld

kan worden. De hei of het bos kunnen net te ver zijn als je geen

vervoer hebt. Van kijken en zitten in groen wordt iedereen blij; het draagt zelfs

letterlijk bij aan onze gezondheid! Ook voor klimaat en milieu is meer groen beter.”

 

Op dit moment wil de Groene Loper vanuit VONK een extra werkgroep starten. Specifiek om kleine groene initiatieven te realiseren. Denk aan moestuinbakken, boomspiegels, geveltuinen, blije bijenstroken, groen op je dak, wormenhotel, pluktuin, tiny tuin, verticaal groen en vogelhuisjes.

 

Heb je zin om daarbij aan te sluiten in welke vorm dan ook? Meld je dan aan via hallo@vonkindewijk.nl

 

 

Samenwerking met stichting Present

Als we iets veel doen bij Vonk, is het wel klussen. Altijd zijn we bezig met iets nieuws te maken, aan te passen, of te repareren. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Stichting Present en hebben we een heus klusproject in het leven geblazen met hulp van het Buurtfonds van de Postcodeloterij. Een onderdeel hiervan is de klushoek die bij Vonk door Thijs en Edwin, twee ijverige en handige Vonkers, in een mum van tijd stond! Hier wordt gereedschap opgeslagen dat Stichting Present gaat gebruiken voor klussen thuis bij mensen die een hulpvraag hebben. Ook willen we dit gereedschap en de ruimte delen met de buurt. Hoe dit precies vorm gaat krijgen weten we nog niet helemaal, dus wordt vervolgd...

 

 

Handige Harries gezocht voor 29 mei

NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd vanuit het Oranje Fonds (https://www.nldoet.nl/) Voor ons een goed moment om de samenwerking met stichting Present in actie om te zetten! We gaan namelijk moestuin- (of pluk-) bakken maken op poten, die klaar zijn voor gebruik.

 

De bakken worden daarna verplaatst naar de voortuin van kwetsbare of eenzame mensen en ter plekke ingericht. Samen met een vrijwillige buurtbewoner wordt de bak dan bijgehouden. Deze vrijwilliger ondersteunt met onkruid wieden, water geven en overig onderhoud. De bedoeling is dat deze bakken met plukbloemen of -kruiden de kwetsbare bewoner letterlijk opfleurt en een praatje aan het raam of de deur geeft.

 

We zoeken mensen die op zaterdag 29 mei van 10:00 tot 13:00 aan de slag willen gaan om de bakken te maken. Onder begeleiding van onze tiny house bewoner Edwin; hij bouwde zijn eigen tiny house dus dat komt wel goed! Wij hebben de materialen en gereedschappen.

 

Geef je op via hallo@vonkindewijk.nl!

 

Je kunt je ook melden als je nog iemand kent die blij zou worden van zo’n bak in de tuin.

 

 

Terras open

Hoewel we er door het weer nog niet echt van hebben kunnen genieten, hebben we het terras opnieuw ingericht. Met een gedoneerde loungebank (waar we trouwens nog kussens voor zoeken! Van 90X90 cm), gezellige zitjes én onze Tropical Hangout hangmat, hebben we een gezellig plekje weten te creëren. Je bent van harte welkom om er neer te strijken! Op donderdag, vrijdag en zaterdag kan je er tussen 11:00 en 19:00 ook iets nuttigen van Van die vegans (https://www.vandievegans.nl/)

 

 

Atelier April op locatie

Hoewel onze Brigitte heel blij is met haar atelier- en werkruimte bij Vonk, zoekt ze het soms ook buiten de deur! In de zomer organiseert zij op meerdere data de workshop Raku stoken. Raku betekent “geluk door toeval” en is een is een Japanse techniek voor het stoken en inroken van keramiek. Het samenspel van aarde, vuur, lucht en water geeft het karakteristieke craquelé effect. Mooi is dat het proces zich deels laat sturen maar het toeval altijd haar stempel drukt. Het stoken van de oven gebeurt in de open lucht en aan het eind van de dag gaan de werkstukken mee naar huis.

De workshop wordt gegeven door Brigitte op één van de mooiste plekken van het Gooi: biologische tuinderij Land in Zicht, en wordt compleet verzorgd met biologische lunch en afsluitende borrel.

 

Meer info vindt je op: https://www.atelierapril.nl/team#Raku

 

Nieuws vanuit het Clubhuis Bonny Moira
Check en volg de nieuwe Facebook pagina van het Clubhuis! Hier komen alle geplande workshops, kinderactiviteiten en andere leuke informatie over het Clubhuis te staan. https://www.facebook.com/clubhuisbonnymoira

 

Maandelijkse bomenspeurtocht

Na een succesvolle proef tijdens “30 dagen gezonder”, heeft Roos besloten om de bomenspeurtocht vaker aan te bieden! Ga met haar op pad om meer te weten te komen over bomen: welke hier groeien, wat ze allemaal kunnen, maar ook welke betekenis ze hebben volgens de overlevering van de Druïden. Roos weet veel over het keltische bomenschrift Ogham en daar kan ze je van alles over vertellen. Een unieke ervaring, een gezellige wandeling én een nieuwe manier van om je heen kijken in de natuur.

 

Waar? We verzamelen bij Vonk

Wie? Jong en oud. Voor de maximale groepsgrootte kijken we naar de dan geldende corona-maatregelen.

Wanneer? Eén keer per maand op zaterdag of woensdag om 10.00 uur (duur hangt af van ons tempo, maar max 2 uur)

Data: zaterdag 29 mei en 21 augustus, woensdag 23 juni en 28 juli

OF: Op aanvraag! Bel, mail of app me en dan zoeken we samen naar een datum

Prijs? Op donatiebasis, richtlijn vanaf €10 per persoon

 

Je kunt Roos bereiken via: 06-24662617.

 

 

Ruimtes te huur

Nog steeds hebben we flexplekken, kantoorruimtes, en ruimtes voor andere doeleinden beschikbaar. Zeker nu het vooruitzicht is dat er wat meer mag, kan dit handig zijn. Check alle ins&outs op onze vernieuwde website (https://www.vonkindewijk.nl/ruimtes)en vertel het je collega’s, tante, school, vereniging én buren! Of kom gewoon lekker zelf.

 

Tot zo ver deze nieuwsbrief! We hopen je binnenkort op een of andere manier te kunnen ontmoeten om de wereld samen een weer een stukje mooier te maken.

 

Hartelijke groeten,

 

team Vonk!