interview Behind the Scenes

interview Behind the Scenes

Interviews Behind the Scenes

Thema: Coronacrisis

Versie: Marileen Fabels / Vonk in de wijk

Marileen Fabels is eigenaresse van PLUpetit, een platform voor duurzaam wonen en leven in een tiny house én kwartiermaker van VONK in de Wijk. Een nieuw broedplaats waar duurzaam wonen en leven centraal staan, gevestigd op het terrein van de oude Philipswinkel aan de Larenseweg 139. “Deze plek gaan wij de komende 3 jaar omtoveren tot een dorp van tiny houses waar samenwerken en samenleven centraal staan. Op een duurzame en circulaire manier!”

VONK in de wijk

Stichting leegstandoplossers heeft het voorwerk gedaan om deze locatie te kunnen gaan gebruiken. Begin april heb ik mijn tiny house, PLUpetit, hier op het terrein geparkeerd om mijn droom werkelijkheid te laten worden. Van Dudok Wonen hebben we de kans gekregen om tot 2023 dit project uit te voeren en een tiny village te ontwikkelen, midden in de stad. We stonden volop in de startblokken en waren helemaal klaar om de locatie open te stellen voor de buurt en andere geïnteresseerden. En ja, toen brak het corona virus uit. Enorm jammer, maar we laten ons niet uit het veld slaan. Wij gaan gewoon door met alle voorbereidingen en het schoonmaken en opknappen van het terrein. Je merkt zeker dat ons initiatief al begint te leven in de buurt. Mensen zien het geheel leefbaarder worden.”

Mooie initiatieven

Het doel van VONK in de wijk is, naast het duurzaam wonen en leven, ook samenwerken, inspireren en elkaar helpen. Het project moet ook voor bijvoorbeeld dagbesteding zorgen voor demente bejaarden van het Ridderspoor. Lokaal en sociaal spelen een grote rol.

“We willen laten zien hoe het anders kan. Zeker in deze dagen nu, is het misschien wel relevanter dan ooit. We zijn slechts één schakel in een wereldwijde schakel. Maar als de boel, zoals nu, omvalt dan valt er ineens een heleboel om. Maar wat als die schakel nu alleen lokaal zou zijn. Dan kun je dus gewoon door leven én werken. En nog duurzaam ook. We willen dat ook naar de buurt uitstralen.

Achter de oude Philips winkel is nog een terrein wat bij dit project hoort. Op den duur komen hier ook tiny houses te staan maar vooralsnog staat het leeg. De kinderen van de Cruquiusstraat achter ons moeten nu allemaal op straat spelen en hebben weinig ruimte. Dus hebben wij de sleutels van dat terrein uitgeleend aan een buurvrouw zodat de kinderen uit de straat nu, onder begeleiding van één volwassene, kunnen spelen op het terrein. Zo hebben we er nu allemaal wat aan. Kinderen blij en de buurt blij.”

Hulp nodig?

Een van de pijlers van VONK in de wijk is circulair gebruik en spullen een langere levensduur geven. Het terrein mag ook ‘vergroend’ worden en er is behoefte aan materialen voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van het terrein en de cursussen die VONK straks wil aanbieden.

“Vorige week hebben we mooie bloempotten gekregen van buurtbewoners. Deze gaan we vullen met allemaal mooie planten en bloemen. We zoeken nog bloempotten, bloembakken en bijvoorbeeld hout en andere materialen. We willen geen plaatselijke GAD worden hoor, maar goede spullen zijn altijd welkom. Ik merk dat heel veel mensen momenteel hun huizen en tuinen aan het schoonmaken zijn. Dus goede spullen zijn zeker welkom”.

“Maar ook als iemand groene vinger heeft en eens even lekker aan de slag wil ben je welkom. Op ons terrein is genoeg ruimte om veilig en met voldoende afstand te komen klussen. Uiteraard voldoen we aan alle geldende richtlijnen van de Gemeente Hilversum en het RIVM. Dus maximaal 1 à 2 personen per dag die ons kunnen en mogen helpen”.

Straks, na de lockdown

“Wat ik het meeste mis is gewoon de nabijheid van mensen. Niet zozeer de knuffels hoor, maar het met elkaar zijn. Samen dingen ondernemen, brainstormen, elkaar helpen en er voor elkaar te zijn. Het is goed om te zien dat deze tijd mensen bewuster maakt van hun omgeving. Zowel sociaal als naar de natuur. Het lijkt wel of we door deze crisis nu dingen doen die we eigenlijk altijd zouden moeten doen. De tijd nemen voor elkaar, luisteren naar elkaar en samen werken aan de toekomst”.

Jouw boodschap voor Hilversummers

“Heel veel mensen worden nu creatief. Met oplossingen bedenken, met hulp bieden aan anderen, met nieuwe lokale initiatieven ontplooien. Blijf dat doen, vooral met elkaar! Nu en ook straks. Laten we er samen voor zorgen dat we deze mindset behouden”.

Oproep

Mochten mensen nuttige en bruikbare spullen voor Vonk in de wijk hebben, dan kunnen ze contact leggen via facebook (facebook.com/VONK-in-de-wijk) of een mailtje sturen aan hallo@vonkindewijk.nl. Marileen neemt dan contact met je op om te kijken of jouw spullen hergebruikt kunnen worden.

www.vonkindewijk.nl. |  E-mail: hallo@vonkindewijk.nl | facebook.com/VONK-in-de-wijk

 

https://www.livehilversum.com/nl/blogs/behind-the-scenes