Peter gaat off-grid!

Peter gaat off-grid!

Peter woont sinds oktober 2021 bij Vonk. Hij is druk bezig met "off-grid" gaan, oftwel geheel zelfvoorzienend worden! 

Peter:

"een huisje kopen dat 'off grid' kan is op zich het probleem niet. Een goed plekje vinden waar dat huisje mag staan is een groter struikelblok. En als je dat toch voor elkaar hebt, blijkt dat 'grid' toch wel erg handig.

Ik betrok op dierendag 2021 het tiny house on wheels van Vonk-bewoner Edwin, dus heb alleen nog maar een winter meegemaakt. En ook al was het niet de strenge winter die voorspeld was, je hebt toch wel wat energie nodig om de boel leefbaar te houden. Dan kun je een snoer doortrekken vanaf 'het land', maar ik wil graag voorbereid zijn als dat wegvalt. Omdat mijn huisje op wielen misschien ooit op een plek komt waar geen snoer is. En ook gewoon omdat het kan. We hebben genoeg schone, natuurlijke bronnen om ons van energie te voorzien. Het hoeft niet meer via grijze stroom uit fossiele bronnen binnen te komen. Zeker voor een klein huisje moet zon en wind volstaan. Wel zo duurzaam én wel zo voordelig met de huidige energieprijzen.

In mijn zoektocht naar hóe dan, liep ik tegen twee struikelblokken aan: montage en opslag. Zonnepanelen of een windturbine kopen kan iedereen, mits je een beetje kunt sparen en googlen naar betaalbare opties. De boel op of aan een tiny house monteren als je zelf geen technische kennis hebt? Veel lastiger. Wie gaat dit voor je doen zodat het nog werkt ook? Alle energieleveranciers kunnen inmiddels zonnepanelen gemonteerd opleveren, maar niet op maat met bekabeling voor een onderkomen op wielen. Want als tiny house bewoner heb je immers geen energieleverancier. En als je dan alles op de een of andere manier stormvast (en met de nodige hulp) aan je huisje hebt weten te knopen, waar gaat die energie dan naartoe? Een accu is zo vol, maar als de zon een week schijnt of het waait dagenlang stevig gaat er nog steeds veel verloren. Meer accu's? Die slijten ook, zijn niet bepaald recyclebaar en ook nog erg zwaar.

Ik kwam via via uit Roelof van homebattery.eu, die batterijpakketten maakt van afgedankte fietsaccu's. Een heel duurzaam alternatief, schaalbaar en vanwege modernere techniek veel efficiënter. 

Vorige week haalde ik vier gebruikte zonnepanelen en een aansluitset (omvormer en controlepaneel enzo, het zit nog in doosjes) op bij zonnepanelentweedehands.nl in Maartensdijk. Het wachten is nu op het moment dat de boel het dak op kan. Waarbij dan ook de loop van de zon, de constructie waar panelen op kunnen en de verplaatsbaarheid van panelen voor zomer én winter (als de zon veel lager over de horizon buigt) een rol meespelen. Maar als de zomer straks losbarst, hoop ik toch echt van 'mijn eigen' energie te kunnen leven. Het is even pionieren, maar waar een wil is...etc."