Duurzame dagen

Aanvang:

Duurzame dagen

In oktober is het weer zo ver: de duurzame dagen!

Omdat wij begin volgend jaar het pand moeten verlaten, is het voor ons de laatste keer in deze vorm. Daarom maken we er een extra spetterend feest van!

Hieronder vind je het programma! 

Vrijdag 6 oktober
18:30 - 21:00 workshop Vegan borrelhapjes
Een gezellige laagdrempelige kookwokshop van Van die vegans waarin je kennis maakt met een aantal bijzondere ingredienten. Hiermee geef je je plantaardige gerechten nèt dat beetje extra!
Start met een kopje soep, dan in twee- of drietallen 1 hapje maken, afsluitend eten we alle gemaakte hapjes samen op. 

Prijs: 32,50 pp. Aanmelden is verplicht via vandievegans@gmail.com

De workshop is vol, je kunt nog wel op de wachtlijst. 

Zaterdag 7 oktober
10.45-12.00  Stoepplantjes tour
Sommige planten zijn echte overlevers. Ze komen op in de kleinste hoekjes van de (snel)weg, gebouwen en op de stoep. Veel mensen verwijderen regelmatig de plantjes die spontaan tussen de tegels opkomen. Maar waarom eigenlijk? Kunnen deze onkieskeurige krachtpatsers een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in versteende gebieden? Ga mee op pad met IVN gids Jenny Brook. Zij vertelt je alles over de plantjes die er in de buurt groeien. Na de tour zie, herken, en waardeer je de planten die zomaar gratis en voor niks jouw buurt sieren. 
Van tevoren aanmelden is gewenst, dit kan via hallo@vonkindewijk.nl ovv stoepplantjes

12.30-13.30  clean-up 1221 met het Wereld Natuur Fonds 
Het Wereld Natuur Fonds staat voor het beschermen van de rijkdom aan plant- en diersoorten op aarde. Dat begint gewoon in je eigen straat! Het regioteam Gooi&vechtstreek organiseert regelmatig clean-up acties waarbij ze op jacht gaan naar zwerfvuil. Speciaal voor de duurzame dagen starten ze dit keer bij Vonk. Prik je mee? Voor elke gevulde vuilniszak krijg je een gratis kopje koffie of thee bij Van die vegans. 

Vertrek vanaf het buitenterrein.

12.15-13.15  Buurtmoestuintips van Sophie en Veronique
Buren Sophie en Veronique zijn vanaf het beginnen betrokken bij Vonk. Zij zijn dol op (moes)tuinieren, maar hebben daar in hun eigen tuin geen ruimte voor. Gelukkig hadden wij nog een paar flinke bakken over! Met liefde en aandacht groeit alles als kool. Ze vertellen graag hoe ze zaaien en oogsten; misschien haal jij volgend jaar ook je groenten uit eigen tuin!

Locatie: bij de moestuinbakken aan de linkerzijkant van het pand. 

13.30-16.30 Kinderactiviteit: vogelhuisje beschilderen met Carme 
Onder begeleiding van pedagoog Carme kunnen kinderen een vogelhuisje beschilderen! Uiteraard gebruiken we daarbij milieuvriendelijke verf, fijn voor kind, natuur én vogel. Wie weet kiest een vogel jouw huisje uit om volgend jaar een nestje in te maken! 

Doorlopend programma, aanmelden is niet nodig

13:00-15:00  kinderworkshop: bouw een tiny tiny house in de techniekbus 
De Techniekbus laat kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar kennis maken met techniek door middel van toffe techniekworkshops. Meubelmaker Bram vind het mooi om kinderen iets nieuws te leren. Kinderen zijn enthousiast en denken vooral in oplossingen. Zij zijn enthousiast en denken vooral in oplossingen. De Techniekbus helpt dit mogelijk te maken, het is eigenlijk een hele grote gereedschapskist op wielen, vol met materialen en gereedschappen om te ontdekken!
In deze workshop, waarbij zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van restmaterialen, gaan de kinderen een tiny tiny house maken. 

Vergeet niet na afloop ook even binnen te kijken bij de grote tiny houses die op ons terrein staan!

Aanmelden is verplicht via: hallo@vonkindewijk.nl ovv workshop techniekbus

13: 00-16.30 Open huis Tiny houses
Altijd al eens een tiny house van binnen willen zien? Vandaag is je kans! Tussen 13:00 en 16:30 loop je binnen bij de vijf tiny houses die op ons terrein staan. Ervaar de verschillende stijlen, oplossingen en mensen en stel ál je vragen. Bijvoorbeeld: hoe is het om met een kind van 1,5 in een tiny house te wonen? En: hoe werkt een composttoilet?

12:00-13:00  Leemzaallezing: Sophie bouwde haar eigen tiny house
Sophie bouwde met behulp van haar vader haar eigen tiny house. Vandaag vertelt ze over de keuzes die ze tijdens dat proces maakte, en hoe het tiny wonen in de praktijk bevalt. Natuurlijk is er ook ruimte voor vragen! Direct aansluitend kan je binnenkijken in het tiny house van Sophie, én van de andere Vonkers!

Aanmelden is gewenst via: hallo@vonkindewijk.nl ovv lezing tiny house

13.30-14.30 Leemzaallezing: Hans Hamstra– extreem weer en je tuin
Vandaag vertelt Hans, vrijwilliger bij Kas&co, hoe je je (gevel)tuin of balkon kan inrichten met planten die geen last hebben van de extreme weersomstandigheden die we steeds meer ervaren.  Welke planten houden zich goed tijdens droogte, hitte, stortbuien én dragen ook bij aan biodiversiteit en dus ook aan bijenplezier? 

Deelnemers aan de lezing krijgen een gratis plantje mee naar huis! Aanmelden is gewenst via: hallo@vonkindewijk.nl ovv lezing tuinplanten

15:00-16:00 Martine – Het meest duurzame voedingspatroon, voor de wereld én jezelf
Martine van Haperen is een duizendpoot die met haar voeten in uiteenlopende onderwerpen staat. Gepromoveerd archeoloog, onderzoeker, receptontwikkelaar, adviseur voor industrie en horeca, blogger en voedingsdeskundige. Tijdens haar carrière in de academische archeologie ontwikkelde zij niet alleen haar  wetenschappelijk denken en analytische vaardigheden, maar ook een ontembare interesse in alles wat met voeding te maken heeft.
Vandaag vertelt zij waarom een plantaardig(er) voedingspatroon beter is voor de wereld, en hoe je ervoor kan zorgen dat dit ook het beste is voor jou! 

Aanmelden is gewenst via: hallo@vonkindewijk.nl ovv lezing voeding

13.30-16.30 De Duurzame Markt
Een gezellige markt met duurzame en/of lokale ondernemers!

Deelnemers:
-Menno Karres - Olijfolie
heerlijke Italiaanse olijolie met een goed verhaal

-Bart - Grondwater
Grondwater is een microdrankmakerij uit Hilversum en maakt cider, bier, wijn en alcoholvrije dranken. Grondwater is de uit de hand gelopen hobby van Bart van Gemert, muzikant, kok en drankmaker waarin hij onderzoek doet naar Nederlands terroir: het uit-wijn-afkomstige idee dat je de grond waar een gewas groeit, kunt proeven in het uiteindelijk product. Nederland staat niet bekend om haar terroir, deels omdat het niet zo'n druivenland is en er niet veel wijn wordt geproduceerd. Bart denkt echter dat het idee niet alleen op druiven toepasbaar is, maar op alles wat groeit en bloeit. In een poging om te ontdekken wat de Nederlandse terroir is, maakt Bart drankjes van lokale Nederlandse producten: appels en peren uit de regio, druiven uit de tuin van zijn schoonfamilie en wild geplukte paardenbloemen. 

-Liselore van de botanische buitenplaats
gedroogde bloementhee en kruiden

- Tanza coffee -Heerlijk en Eerlijk Specialty koffie uit Tanzania
Tanza Coffee wordt biologisch verbouwd door 30 families van kleinschalige boeren aan de voet van Mount Meru, het kleinere zusje van de Kilimanjaro in Tanzania. De vruchtbare vulkanisch rijke bodem geven deze koffie zijn unieke onderscheidende smaken en aroma's. Oprichtster Ikupa laat je graag de verschillende roasts proeven!

- Ellen - Petisserie
Dierenvriend Ellen bakt  met veel liefde het soort hondenkoeken die zij haar honden zelf graag wil geven. Dat betekent: helemaal plantaardig, tarwe- en glutenvrij en met alleen maar pure ingrediënten.

- Thijske - Zeeplokaal
De (h)eerlijkste zepen voor huis, huid en haar, met liefde gemaakt. Zonder microplastics, palmolie en agressieve reinigings-sulfaten. Iedere zeep heeft als uitgangspunt heerlijk verzorgend te zijn voor je huid. Denk aan een scrubzeep met maanzaad, of een zwarte actievekoolzeep als gezichtsreiniger. 
Daarnaast kun je ook mooie zeephouders en handige loofah sponzen bij Zeeplokaal op de markt vinden. 

-Gerda - Nieuwe Koers Zeilvermakerij
leuke spulletjes gemaakt van oude zeilen

-Janneke - Over Houdt
Met spullen gemaakt van gevallen hout na storm Poly en gejutte kerkbanken uit de Rehoboth kerk.

-Coco en Bob 
Bij Coco & Bob, opgezet door Saskia, vindt je vintage en unieke items met een verhaal voor de kinderkamer. Saskia houdt van oude meubels. De charme, de onvolmaaktheden, de verhalen die ze vertellen. Veel oude meubels zijn uniek. Daarom speurt ze altijd naar meubels die iets bijzonders uitstralen. Die dat “bepaalde iets” hebben.

Wat je ook terug ziet in veel items bij Coco & Bob is haar liefde voor reizen. Naast de meubels die ze opknapt is ze ook altijd op zoek naar de mooiste, handgemaakte en unieke interieurproducten voor de kinderkamer van over de hele wereld. Items met een verhaal.

-Golden Girls vintage
de mooiste vintage parels voor fijne prijsjes

- Betje Krul Vinatge kleding
Marcella wil de wereld een stukje mooier en kleurrijker maken door duurzame en unieke kleding te verkopen. Bij Betje Krul vind je net dat ene kledingstuk dat anders is dan anders. Van prachtige jurken, jaren ‘80 printbloesjes en romantische bloezen tot pantalons en feestelijke glitterkleding. "Alle items zijn écht vintage en komen uit de jaren ‘70 tot begin 2000. Ik verkoop zowel kleine als grote maten. Alle items zoek ik zelf met zorg uit. Vervolgens check, was en stoom ik alles.”

Janneke Goede
Deze creatieve buurvrouw is al sinds de eerste editie van de duurzame dagen aanwezig! Voor deze editie maakt zij tassen van oude fietsbanden en koperdraad boompjes en -sierraden. 

-Lotte -  De verderkijker
Prachtige fototekeningen als ansichtkaart. Leuk voor jezelf én voor een ander. 

-Aniek – posters, ansichtkaarten en tassen
Aniek Bartels is een illustrator en ontwerper die met haar handgemaakte illustraties kinderen ondersteunt in persoonlijke groei, liefde voor de natuur, duurzaamheid en een gezonde levensstijl. Voor leuke, positieve organisaties bouwt zij de brug tussen de volwassen wereld en de wonderlijke wereld van het kind.

Daarnaast biedt ze haar vrolijke illustraties aan op een duurzame manier gedrukt op ansichtkaarten, posters en tassen. Van een bever als ecologische superheld tot een coole tijger met madeliefjes-zonnebril tot babykoala's in draagzakjes - je kunt het zo gek niet bedenken, of Aniek heeft er een kleurrijke print van om aan je muur op te hangen.

- Esther - Vonik Design
Esther is een illustrator met een gezonde fascinatie voor ambachtelijke (druk)technieken en de offline wereld. Zij kijkt graag naar hoe je het handgemaakte proces kunt inzetten en behouden in een omgeving die steeds digitaler en geautomatiseerder wordt. Dit resulteert in lino- en risoprints, postkaarten en keramieken producten met wiebelige lijnen, vrolijke onderwerpen en charmante imperfecties.

- Tiny house store
Eefje Fehres richtte in 2018 Tiny House Store op, vanuit haar passie voor vrijheid, minimalisme en ecologisch leven en wonen. Hier vind je alle informatie en producten voor een rijk leven in een Tiny House. Van zonnepanelen en droogtoiletten tot hele tiny houses. Hier moet je zijn!

- Burned wood
Koen en Thijs maken op traditionele Japanse wijze gebrand hout genaamd Shou Sugi Ban. Dit verduurzaamde hout gebruikte Sophie bijvoorbeeld in haar tiny house! Zij vertellen je over de talloze toepassingen van dit duurzame hout met prachtige uitstraling. 

Gemeente Hilversum Programma groen
Informatie over de groene plannen in Hilversum

-Hans – ecologisch hovenier
Wat geef je je tuin, zodat je tuin geeft aan jou?

-grootouders voor het klimaat
Bea en Jogchum strijden al jaren voor een betere leefwereld voor hun kleinkinderen, en daarmee natuurlijk voor alle kinderen (groot en klein) van de wereld. 

- biologisch gekweekte inheemse wilde planten
uit de samenwerking van Martin Stevens, Kas&Co, de AltijdWerkplaats en de Groene Ruijter

- Hilversum 100
Het netwerk van duurzame doeners in Hilversum

Tuinvogelspreekuur van de vogelbescherming
Tuinvogelconsulent Moon Wolffensperger geeft persoonlijk advies op maat over vogelvriendelijke tuin-, balkon- en schoolpleininrichting. 

- Partij voor de Dieren Gooi- en vechtstreek
"De Partij voor de Dieren is de eerste partij die niet de kortetermijnbelangen van de mens centraal zet, maar de gehele planeet en ál haar bewoners. Ben je benieuwd naar ons verkiezingsprogramma? Of wil je weten hoe de Partij voor de Dieren actief is in Hilversum? Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden."

16.15-17.15 borrel met muziek van Matching socks
Een vrolijke afsluiter met bekende liedjes door Hilversums’ gezelligste band: Matching Socks. Van die vegans zorgen voor de (gratis) plantaardige bittergarnituur! 

Over Matching socks:
"Matching Socks is een band uit Hilversum en Utrecht en speelt semi-akoestische covers van je favoriete hits. Herkenbaar, swingend, gezellig, nooit te luid, met nu en dan een guilty pleasure. 
We zijn met z'n vieren, met meerstemmige zang, akoestische en elektrische gitaar, contrabas en cajón. Soms komen er ukulele, mondharmonica en tal van percussie-instrumentjes aan te pas.
Met hits van onder andere K's Choice, Room Eleven, Nancy Sinatra, maar ook bijvoorbeeld Robbie Williams, Meghan Trainor en zelfs Kygo krijgen we iedereen mee!"

Zondag 8 oktober
Op zondag organiseert de Hilversum100 de Fair Fashion Sunday bij Vonk. Het programma vind je hier: https://hilversum100.nl/event/fair-fashion-sunday-2023/

 

De duurzame dagen bij Vonk worden mede mogelijk gemaakt door de Hilversum 100 en stichting DOEN